24 October 2013

Duduk Lama Meningkatkan Risiko Sakit Belakang


Sudah menjadi kebiasaan melihat segenap masyarakat kini menghabiskan banyak masa di hadapan skrin. Skrin televisyen, laptop, tab, telefon pintar dan pelbagai gajet lain. Kanak-kanak sekarang lebih suka duduk sepanjang hari  di ruang tamu bermain iPad berbanding bermain aktif di luar.

Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan saintis di University of Waterloo, Kanada menunjukkan duduk lama boleh mengakibatkan saraf tunjang tegang, meningkatkan risiko kecederaan bahagian bawah tulang belakang. Ini boleh mengakibatkan sakit belakang semasa duduk.

Dalam kajian lain pula menunjukkan, duduk dalam jangka masa yang lama juga boleh menyebabkan postur tulang badan menjadi abnormal, otot bahagian belakang cepat tegang dan sakit. Cara duduk yang paling berisiko ialah semasa duduk di hadapan komputer kerana posisi ini memberi tekanan yang kuat kepada tulang belakang.

Bagaimana cara mengatasinya?


Hiduplah secara aktif! Jangan biarkan anda serta keluarga anda banyak menghabiskan masa di hadapan skrin telefon atau televisyen. Anda pasti tidak mahu anak anda yang masih kecil mempunyai tulang belakang yang lemah atau postur badan tidak normal. Mungkin anak anda sekarang tidak menunjukkan sebarang simptom, tetapi mungkin kesan akan muncul dalam jangka masa yang panjang.

Bersenam sekurang-kurangnya 15 minit (tanpa henti) 3 kali seminggu. Kalau anda tidak mempunyai masa beriadah, cuba jadikan aktiviti harian anda seaktif yang mungkin. Sebagai contoh menaiki tangga berbanding dengan lif, berbasikal atau berjalan kaki apabila hendak ke tempat yang dekat. Kurangkan penggunaan kereta. 

Anda juga patut menghadkan masa anak-anak anda menonton televisyen, bermain permainan video atau melayari internet. Ajaklah keluarga anda beriadah pada hujung minggu. Bukan hanya keluar makan dan menonton wayang! Aktiviti fizikal dapat menguatkan otot yang menyokong tulang belakang sekaligus mengurangkan risiko sakit belakang. 

Posisi duduk yang betul juga sangat penting bagi mengurangkan risiko sakit belakang. Terutamanya kepada mereka yang bekerja di pejabat, di meja komputer selama 8 jam 5 hari seminggu.


shutterstock_141189643

Berikut adalah tips cara duduk yang betul dan mampu mengurangkan risiko sakit belakang;
  • Gunakan kerusi ergonomik: kerusi pejabat Dinamik
  • Pastikan kaki mencecah lantai – rendahkan paras kerusi
  • Pinggang harus lebih tinggi atau separas dengan lutut
  • Letakkan lengan di atas pemegang kerusi
  • Bersandar dengan tegak tetapi selesa pada belakang kerusi
  • Jangan duduk statik terlalu lama. Lakukan regangan ringkas setiap 20 minit. Kalau boleh berdiri atau berjalan sedikit.

Should Have Taken a Sick Day

Sayangilah tulang belakang anda dan keluarga anda. Anda pasti tidak mahu melihat diri sendiri dan anak anda yang masih muda sudah mengadu sakit belakang seperti warga emas.   

****Artikel ini ditulis oleh UbatPensil di KeluargaBaru.com (artikel 28 Sept 2013) kemudian diterbitkan semula disini

Sumber: 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...