15 July 2013

Rambut Manusia Digunakan Dalam Makanan


Apakah perasaan anda jika anda ternampak sehelai rambut dalam makanan anda? Pasti menjijikkan dan ada yang akan hilang selera makan. Tapi tahukah anda dalam makanan seharian anda sebenarnya terkandung rambut manusia? Rambut manusia diproses untuk dijadikan salah satu bahan ramuan dalam makanan iaitu L-cysteine.

Apakah L-cystein?

L-cystein ialah sejenis asid amino yang biasanya digunakan di dalam makanan, ubatan dan kosmetik. Dalam pembuatan roti, L-cystein digunakan untuk mengurangkan tempoh adunan doh, menghentikan pengecutan kerak pizza selepas dinipiskan dan menjadikan doh tidak mudah melekat. Selain itu, L-cystein juga digunakan sebagai komponen untuk menghasilkan bahan perisa berdaging seperti ayam dan lembu.

Walaupun L-cystein terdapat dalam pelbagai jenis makanan, namun biasanya ia tidak akan disenaraikan sebagai bahan ramuan pada label kerana ia tidak dianggap sebagai penambah makanan tetapi sebagai bantuan dalam pemprosesan.

L-cystein digunakan dalam pembuatan roti

Sumber L-Cystein?

Pada masa ini, hampir 80% daripada L-csytein yang digunakan diseluruh dunia diperolehi dari China. Rambut didapati daripada kedai-kedai tukang rambut dengan mengumpul rambut-rambut di lantai. kemudian diproses, diekstrak L-cystein yang terdapat padanya sebelum dimasukkan dalam makanan.

Rambut manusia kaya dengan dua jenis asid amino, iaitu L-cystein dan L-tyrosine. Terdapat sebanyak 14% L-cystein dalam rambut manusia. Dalam proses penghasilan L-cystein, keratin daripada rambut manusia diekstrak dengan menggunakan asid hidroklorik dan air. Selepas beberapa proses tertentu, keratin bertukar menjadi L-cystein. Selain rambut manusia, bulu ayam juga merupakan sumber L-cystein.

L-cysteine selepas diekstrak

Kegunaan L-cysteine dalam makanan adalah dibenarkan di negara kita. Menurut Jadual Kesebelas Peraturan Makanan 1985, bahan ini dibenarkan penggunaannya dalam tepung gandum dan tepung berprotein tinggi. Tepung-tepung ini biasanya digunakan dalam pembuatan roti, kuih-muih dan digunakan juga dalam masakan.

Pandangan Islam

Menurut hukum syarak,setiap bahagian manusia adalah haram dimakan oleh umat islam. Setiap bahagian tubuh manusia adalah mulia dan tidak boleh diperlakukan dengan sewenang-wenangnya. Tepung atau sebarang makanan yang mengandungi L-cystein daripada rambut manusia adalah haram dimakan! Walaupun ada kemungkinan ia bersumberkan daripada bulu ayam yang halal, kegunaan L-cystein dalam makanan adalah satu keraguan kerana besar kemungkinan ia diperolehi daripada rambut manusia

Oleh yang demikian, pengguna yang beragama Islam seharusnya perlu berhati-hati dalam membuat pilihan makanan mereka terutama makanan yang berasaskan tepung yang mungkin terdapat campuran L-cystein di dalamnya. Antara makanan yang berasaskan tepung ialah roti dan pizza. Memandangkan bahan ini tidak di pamerkan di label makanan, ia akan menambah lagi keraguan terhadap makanan tersebut.

(Disunting oleh Kopiah Hijau) 

Sumber:
Consumers Association of Penang, 2006. Halal Haram: An Important Book for Muslim Consumers : a Guide 

1 comment:

  1. assalamualaikum.. bagaimana untuk kita mengetahui yang roti tersebut mengandungi L-cystein yang sumbernya daripada rambut manusia ? roti dan pizza di malaysia kebanyakannya mengandungi halal daripada jakim .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...