bakteria sebenar pada makanan |
Makanan yang kita makan setiap hari sebenarnya mengandungi
beribu bakteria. Ini tidak dapat dielakkan kerana kuman-kuman dalam
makanan ini tidak dapat dibasmi dengan mudah kerana mudah bergerak di dalam air
dan udara. Sekiranya kebersihan semasa penyediaan makanan diabaikan, bakteria penyebab
penyakit yang berbahaya (pathogen)
akan membiak. Toksik yang dilepaskan oleh pathogen
itulah menjadi racun dalam makanan
Syukur Alhamdulillah Allah menyediakan cecair yang sangat
berasid (seperti asid yang disimbah penjenayah ke muka mangsa) di dalam perut kita untuk membunuh
bakteria itu. Oleh sebab itulah kita tak sakit perut walaupun kita memakan
makanan yang terjatuh di atas lantai. Bukan kerana bakteria itu tak sempat naik
ke atas makanan okay. Tapi, tak semua bakteria mati hanya dengan asid di dalam perut. Hal inilah yang membawa
kepada keracunan makanan.
Sebab itulah makanan perlu dimasak sebelum dimakan. Selain
untuk kesedapan, memasak itu penting untuk membunuh bakteria di dalam makanan.
Dalam kata lain, haba yang tinggi (70 C ke atas) menghentikan
pembiakan dan membunuh pathogen di dalam makanan
Pernah lihat Bain Marie
dalam kedai makanan? Alat ini sangat penting bagi memastikan suhu makanan
sentiasa di atas 70 C. Makanan yang panas bukan untuk kesedapan sahaja tetapi untuk
mengelakkan bakteria membiak dengan riang gembira pada suhu bilik. Bakteria
sangat cepat membiak pada suhu 5 C sehingga 60 C. Oleh itu, kita mudah
keracunan makanan jika membeli makanan yang sudah sejuk.
Belilah makanan yang dihidangkan di atas Bain Marie yang berfungsi dan dapat mengekalkan suhu 70 C ke atas. Untuk lebih selamat, pesanlah makanan panas atau sup
Elakkan membeli makanan yang sudah sejuk terutamanya makanan yang sudah tersedia lebih daripada 4 jam. Bakteria pasti sudah bermaharajalela di atas makanan dalam tempoh tersebut. Risiko keracunan makanan sangat tinggi jika kita membeli lauk sarapan pagi pada waktu tengahari atau membeli lauk tengahari pada waktu petang/malam terutamanya makanan yang tidak dihidangkan di atas Bain Marie.
Ramai peniaga yang menghidangkan makanan di atas Bain Marie tetapi tidak memastikan suhu pemanas itu lebih 70 C. Ada juga yang hanya menghidupkannya pada waktu tengahari dan mematikannya pada waktu malam walaupun masih ada lauk terhidang di situ. Segelintir peniaga pula menghidangkan lauk sarapan pagi sampailah ke malam!
Mereka mungkin hanya mengutamakan keuntungan. Maka, kitalah
yang harus bijak memilih. Pilihlah makanan yang segar dan panas. Jangan biarkan
makanan kita beracun!
Sumber:
Kuliah 'Food Safety' oleh Dr. Norazlanshah, UIAM Kampus Kuantan
No comments:
Post a Comment