Apabila
ke pasaraya, berkotak-kotak susu kotak di atas rak yang berbentuk kotak. Ada
yang berperisa coklat, strawberry, kopi atau susu sahaja. Ramai orang (dewasa
terutamanya) tidak suka meminum susu walaupun semua tahu bahawa susu itu sangat
baik untuk tulang. Mungkin kerana rasanya yang muak dan membosankan.
Susu
merupakan sumber utama kalsium; penting untuk tumbesaran
pada kanak-kanak dan pembentukan tulang yang kukuh bagi orang
dewasa. Dengan bantuan Vitamin D daripada cahaya matahari,
penyerapan kalsium di dalam usus lebih berkesan! Sebaliknya, jika
susu diminum bersama teh atau kopi (tinggi kafein), penyerapan
kalsium akan terganggu.
Apakah
produk susu yang terdapat di pasaran? Jom kenali mereka!
1. Susu
UHT (UltraHigh Temperature Milk)
·
Dihasilkan melalui proses ultra-pempasteuran; Susu
dipanaskan pada suhu yang sangat tinggi (135 C – 149 C) dalam masa
yang singkat iaitu 2-4 saat sahaja. Kemudian, susu terus disejukkan, dibungkus
dan disterilkan (bungkusan distim supaya kuman mati)
mesin pempasteuran. BESAR! |
·
Suhu tinggi sangat penting untuk membunuh kuman di
dalam susu tetapi harus dipanaskan sekejap sahaja untuk mengelakkan susu
itu berketul-ketul
·
Jika kotak susu tidak dibuka, susu UHT boleh tahan di luar peti
selama 3 bulan.
·
Rasanya lain sedikit, lebih putih dan lebih mahal kerana
tiada bakteria!
2. Susu
Skim (Skimmed Milk)
·
Hampir kesemua lemak dalam susu dibuang (lemak terkandung kurang
daripada 0.5%)
·
Rasa susu sangat kurang. Tak sedap. Hehe
3. Susu
Rendah Lemak (Low Fat Milk)
·
50%-60% lemak dalam
susu dibuang. Ada rasa sedap sikit lah.
4. Susu
Cair (Evaporated Milk)
·
60% air disingkirkan
5. Susu
Pekat Manis (Condensed Milk)
·
Proses sama seperti Susu Cair tetapi 40% gula di tambah;
Lebih manis.
6. Susu
Tepung
·
Kesemua air disingkirkan untuk meningkatkan jangka hayat
7. Whip Cream
·
Merupakan susu yang mempunyai banyak titisan lemak;
36% lebih banyak lemak daripada susu biasa
·
Mengandungi banyak vitamin A tetapi kurang
kalsium separuh berbanding susu penuh krim.
·
Cara mengasingkan krim dari susu: Susu
mentah segar dari ladang (raw milk) di tinggalkan dlm bekas tinggi
semalaman pada suhu bilik. Krim akan terapung di permukaan dan akan dikumpulkan
krim terapung atas susu |
8. Mentega (Butter)
·
Dihasilkan daripada krim yang digoncang dan dikacau
·
Akhirnya krim terpisah kepada cecair dan pepejal mentega
9. Minyak
Sapi (Ghee)
·
Dihasilkan melalui pencairan mentega dibawah suhu
yang sederhana. Minyak yang terhasil akan dikumpulkan manakala ketulan susu
akan dibuang.
minyak dikumpulkan, ketulan susu dibuang |
10. Yoghurt
·
Terhasil melalui pembekuan susu - susu membeku kerana aktiviti
bakteria dalam susu
·
Campuran pelbagai jenis susu bersama BAKTERIAAAA
11. Keju
·
Susu mempunyai dua protein; Curd (pepejal) dan Whey (cecair)
·
Apabila susu dipanaskan, dicampurkan dengan enzim Rennin dan cuka dan
dibiar lama untuk beberapa jam, susu akan terpisah kepada Curd dan Whey
·
Pepejal susu (Curd) akan terhasil manakala Whey akan
dibuang. Curd itulah dijadikan keju.
curd (pepejal kuning), whey (cecair putih) |
Sebenarnya,
ada banyak lagi jenis susu produk yang lain!
Kalau
mahu lebih terperinci, boleh google!
Apa yang
penting, tahu beza jenis susu di pasaran!
Susu
adalah ciptaan Allah yang sangat hebat! mempunyai banyak khasiat dan
mengenyangkan. Rasulullah bersabda; "Tidak ada sesuatu yang boleh berfungsi
sebagai makanan sekaligus minuman melainkan susu" [Riwayat
At-Tarmizi dan Ahmad]
Allah
juga menukilkan di dalam Al-Quran tentang kekuasaanNya menciptakan susu yang
sedap dan mudah diminum berbanding buah-buahan atau tumbuhan lain yang perlu
diproses dahulu untuk mendapatkan jusnya. Subhanallah!
Dan sesungguhnya pada
binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar.
Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang
lahir dari antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) susu yang
bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang
meminumnya.(Al-Nahl 16:66)
Sumber:
Kuliah
'Milk' oleh Pn Suwaibah, UIAM Kampus Kuantan
http://eatinonthecheap.com/2011/08/10/separating-the-curds-from-the-whey-cheese-making/
http://www.wikihow.com/Make-Yogurt
Rusydi
Ramli Al-Jauhari. Biografi Agung Rasulullah. p.190. mustread publication
No comments:
Post a Comment