30 June 2013

Kolesterol Jahat vs Kolesterol Baik

Mana satu yang tinggi kolesterol?

Kolesterol adalah sejenis bahan di dalam badan yang dihasilkan oleh hati dan juga boleh di dapati pada haiwan. Tumbuhan tidak mempunyai hati oleh itu mereka tidak mempunyai kolesterol. Apabila makanan berkolesterol di makan, kolesterol akan diserap di usus dan dibawa ke hati. Kolesterol tidak dapat bergerak di dalam saluran darah kerana ia tidak larut di dalam darah. Oleh itu, sejenis protein (phospolipid) yang larut di dalam darah akan bergabung dengan kolesterol agar kolesterol boleh bergerak dan dibawa ke hati untuk diproses. Protein ini adalah umpama kereta membawa penumpang (kolesterol).

hati juga hasilkan kolesterol sendiri dari bahan-bahan lain

Sampai di hati, kolesterol akan diproses menjadi hempedu, hormon, HDL, LDL dan banyak lagi untuk keperluan badan. Kolesterol sangat penting untuk menghasilkan hormon dan sebagai bahan asas utama dalam pembentukan dinding sel

KOLESTEROL + PROTEIN PEMBAWA
Merah (bentuk kacang): Kolesterol. Kuning: Lemak. Biru: Phospholipid/protein
(Kolesterol yang tak larut dalam darah di'simpan' dalam protein (kereta)

Dua jenis kolesterol yang sangat popular dan sentiasa disebut-sebut ialah LDL (Low Density Lipoprotein) dan HDL (High Density Lipoprotein). LDL dan HDL bukanlah sejenis kolesterol tetapi gabungan protein pembawa (kereta) dan kolesterol. Jangan lupa, tanpa protein pembawa, kolesterol tidak boleh larut di dalam darah sekaligus tidak boleh dibawa ke hati dan seluruh badan. 

Protein membawa kolesterol di dalam saluran darah

LDL berfungsi untuk menghantar kolesterol ke sel-sel di seluruh badan. HDL pula bertindak untuk mengutip kolesterol lebihan yang tidak diperlukan oleh sel pulang semula ke hati untuk disimpan sebagai kegunaan masa hadapan. 

Nama popular LDL adalah kolesterol jahat. LDL dicemuh sedemikian kerana fungsinya yang menghantar kolesterol ke seluruh badan. Asalnya ia baik. Tanpanya, bagaimana badan hendak mendapat kolesterol dari hati untuk membuat dinding sel? Tanpa sel, badan tidak akan berfungsi! Namun begitu, jika tahap LDL sangat tinggi di dalam darah, ia akan ‘menggila’ dengan menghantar banyak kolesterol ke seluruh badan sehingga berlebihan di saluran darah. Kolesterol akan berkumpul dan mengeras menjadi plak pada dinding saluran darah, menyebabkan saluran sempit dan tersumbat - proses Atherosclerosis. Ini akan meningkatkan risiko sakit jantung!

Proses Atherosclerosis - meningkatkan risiko sakit jantung

HDL pula dijolok dengan nama kolesterol baik sudah tentu kerana fungsinya yang ‘baik hati’ mengambil lebihan kolesterol di saluran darah untuk dibawa pulang semula ke hati. HDL bertindak seperti Majlis Perbandaran membersihkan sel dan saluran darah daripada kolesterol berlebihan. Dengan itu, risiko saluran darah tersumbat pun akan menurun.

HDL seperti Majlis Perbandaran

Jika kadar LDL tinggi di dalam darah, risiko sakit jantung dan darah tinggi akan meningkat. HDL tinggi pula akan menurunkan risiko tersebut. Anda boleh periksa kadar kolesterol anda di hospital dan klinik kesihatan yang berdekatan.

Bagaimana pula kadar HDL dan LDL seseorang boleh berbeza? Ada banyak sebab. Tapi yang paling utama sudah tentu cara pemakanan dan gaya hidup.

Salmon dan sayuran dan meningkatkan kadar HDL dalam darah

Berikut adalah makanan dan aktiviti yang meningkatkan kadar HDL (kolesterol baik) dan menurunkan LDL (kolesterol jahat) di dalam darah:
·         Bersenam; Berjalan kaki, berjoging, berbasikal (20-30 minit setiap hari)
·         Berhenti merokok
·        Makan lebih banyak sayur, buah-buahan, kekacang (buncis, sayur kacang, soya), oat
·         Ikan (cth: Salmon) atau sebarang makanan yang mengandungi omega 3

Himpunan makanan yang 'bersekongkol' dengan kolesterol 'jahat'

Makanan yang meningkatkan LDL (kolesterol jahat) di dalam darah:
·         Makanan yang mengandungi trans lemak (trans fat) yang tinggi seperti; marjerin, mi segera, donut (cth: Big Apple, Dunkin Donut etc), keropok (Mister Potato, Twisties), kek, biskut manis, gula-gula, krimer, sos thousand island.

·       Makanan berkolesterol tinggi; Daging, kuning telur, udang, ayam + kulit ayam, hati

·      Makanan tinggi dengan lemak tepu (saturated fat); Butter, whip cream, kacang goreng, snek, keju

baca label makanan dan banding dengan produk lain

Sentiasalah baca label makanan semasa memilih produk dan pastikan trans lemak, kolesterol dan lemak tepu tidak tinggi. Banding beberapa produk dan pilihlah produk yang rendah untuk 3 jenis lemak itu.

Walaubagaimanapun.. janganlah bersedih, tidak semestinya makanan berlemak diatas langsung tidak boleh dimakan. Makanlah apa-apapun yang penting kurangkan pengambilannya.

‘Makan apa saja dalam jumlah yang sikit tetapi sepanjang hidup’ itu lebih baik daripada ‘Makan apa saja selagi boleh nanti sakit dah tak boleh makan sesuka hati dah’.
Pening? Baca slow-slow.

Sumber:
Good vs. Bad Cholesterol
The Rules of Lowering Cholesterol
10 High-Cholesterol Foods to Avoid
Understanding Cholesterol
What Causes High Blood Cholesterol? 
Top 10 Foods With Trans Fats

6 comments:

  1. Ohh.. ingatkan kolestrol tu sume jahat..makanan yang meningkatkan LDL tu sume sedap2. hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. yang sedap2 tu lah yang buat cepat sakit

      Delete
  2. perkongsian yg berguna. tertarik dengan ayat ni:

    "Makan apa saja dalam jumlah yang sikit tetapi sepanjang hidup’ itu lebih baik daripada ‘Makan apa saja selagi boleh nanti sakit dah tak boleh makan sesuka hati dah"

    malangnya, kebanyakan orang sekarang mengamalkan prinsip :

    "eat what ever you wanted to eat. you'll die young but you'll die happy"

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan secara sihat itu lebih menggembirakan. Malangnya tak ramai sedar

      Delete
  3. Jika dah serius terpaksa ambil ubat kolesterol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleh sebab itu, pencegahan awal sangat penting

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...