Tidak dapat dinafikan madu kaya dengan khasiat seperti zat
besi, kalsium, fosfat dan banyak lagi. Ia dapat merawat alergik, melawan
jangkitan kuman dan dipercayai mampu menyembuhkan luka dan lecur.
Namun begitu, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit
(CDC) Amerika, madu merupakan salah satu penyebab bahaya
dimana bayi boleh mendapat ‘Botulism Bayi’ (Infant Botulism). Walaupun kes botulism bayi jarang berlaku, namun ia sangat berbahaya kerana boleh membawa maut kepada bayi kecil.
dimana bayi boleh mendapat ‘Botulism Bayi’ (Infant Botulism). Walaupun kes botulism bayi jarang berlaku, namun ia sangat berbahaya kerana boleh membawa maut kepada bayi kecil.
Botulism bayi berpunca daripada toksik yang dihasilkan oleh
bakteria Clostridium Botulinum. Cara
penyimpanan makanan yang tidak bersih boleh menyebabkan bakteria ini membiak
pada makanan kemudian menyebabkan keracunan makanan kepada pengguna. Berbeza
dengan madu, bukan kerana cara penyimpanan yang salah tetapi madu mengandungi
bakteria ini secara semulajadi.
Bagaimana Madu boleh mengandungi Bakteria C. Botulinum?
Ramai yang tahu, bahawa madu tidak akan pernah rosak atau
basi kerana mempunyai ciri-ciri antimikrob dan antikulat padanya. Pernah suatu
ketika, madu ditemui dalam timbunan harta firaun di dalam Piramid Mesir yang
berusia ribuan tahun dalam keadaan yang masih elok! Tetapi bagaimana bakteria C. Botulinum boleh mencemari madu?
Jawapannya adalah lebah. Semasa lebah mengumpul debunga, ia
akan hinggap pada banyak tempat seperti tanah dan habuk-habuk yang kotor akan
melekat pada badannya. Kotoran seperti tanah kebiasaannya telah dicemari dengan
C. Botulinum. Apabila lebah kembali
ke sarang untuk membuat madu, disitulah berlakunya ‘pencemaran’ pada madu yang
dihasilkan.
Madu berbahaya kepada bayi?
Ya, kepada bayi yang berumur 12 bulan ke bawah. Risiko botulism
bayi semakin tinggi kepada bayi di bawah umur 6 bulan. Apabila bayi menelan
makanan yang mengandungi C. Botulinum,
bakteria tersebut akan membiak di dalam usus dan menghasilkan toksik yang
berbahaya. Ia berbeza kepada orang dewasa,usus orang dewasa yang telah matang
mengandungi bakteria baik yang dapat melawan C. Botulinum.
Madu mempunyai potensi yang tinggi mengandungi bakteria
berbahaya ini. Oleh sebab itu Persatuan Pediatrik Amerika (AAP), menyarankan
kepada bayi berumur 12 bulan ke bawah kerana sistem penghadaman yang masih
belum matang. Elakkan menggunakan madu di dalam makanan atau minuman bayi untuk
menambah rasa manis.
Toksik berbahaya yang terhasil di dalam usus bayi boleh
menyebabkan sembelit, lemah, tiada selera makan, tangisan lemah dan otot sukar
bergerak. Ini merupakan tanda-tanda kelumpuhan otot yang disebabkan toksin
tersebut. JIka tidak dirawat, kelumpuhan akan merebak sehingga ke tangan, kaki,
badan serta saluran pernafasan sehingga menyebabkan kesukaran bernafas.
Sekiranya anak anda termakan makanan yang mengandungi madu
dan menunjukkan tanda-tanda botulism bayi, bawalah ke klinik dengan serta
merta.
Langkah Pencegahan Botulism Bayi
Selain daripada mengelakkan bayi berumur 6 bulan ke bawah daripada
memakan madu, berikut adalah antara langkah pencegahan lain;
- Didihkan makanan daripada tin sekurang-kurangnya 10 minit untuk menghapuskan toksin
- Elakkan memberi makan makanan yang tidak dimasak seperti buah-buahan atau sayuran segar kerana dikhuatiri dicemari toksin
- Jangan berikan makanan yang kelihatan seperti hendak basi
- Buang tin yang kelihatan kembung. Kemungkinan ia adalah gas yang dihasilkan C. Botulism
Selain daripada risiko botulism bayi, madu yang ditambah
dalam makanan atau minuman juga boleh merosakkan gigi bayi. Berilah makanan yang bersih, berkhasiat
dan terbaik untuk anak kecil anda. Anak anda bukan sahaja akan membesar dengan
sihat, tetapi terselamat daripada penyakit yang boleh membawa maut.
****Artikel ini ditulis oleh UbatPensil di KeluargaBaru.com (artikel 13 Okt 2014) kemudian diterbitkan semula disini
No comments:
Post a Comment